Indyk w żurawinie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchnia to moje królestwo i w domu, i w pracy.Na przyjęcie potrzebny mi był przepis na delikatne drobiowe danie z owocową nutką. Przyrządziłam więc tę potrawę i wszystkim bardzo smakowała

Składniki:

  • ● duży filet z indyka
    ● przyprawa do drobiu
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1/3 szkl. oleju
    Dżem żurawinowy:
    ● 1/2 kg żurawiny
    ● 3 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki żelatyny

Indyk w żurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przyprawy do drobiu, przyprawy uniwersalnej
    i oleju robimy marynatę. Zalewamy
    mięso, przykrywamy
    i wstawiamy na ok. 12 godzin do
    lodówki.
  • 2. Składniki na dżem mieszamy,
    wlewamy szklankę wody i gotujemy
    godzinę na małym ogniu Wsypujemy żelatynę, mieszamy
    i studzimy.
  • 3. Mięso pieczemy w rękawie
    60-80 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C. Studzimy
    i kroimy w plastry. Podajemy
    z dżemem.

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy