GALARETKA Z KURCZAKA

0 (0 ocen)

Ja ją uwielbiam! :)

Składniki:

  • 2 udka,
    3 małe marchewki,
    4 jajka,
    2-3 łyżki groszku,
    2 łyżki posiekanej natki,
    4-5 szklanek wody,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    średnia cebula,
    łyżeczka lubczyku,
    pieprz,
    sól,
    kawałek pora,
    średnia pietruszka,
    około 5 łyżeczek żelatyny.

Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję wywar: do garnka wkładam mięso, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, por oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk). Zalewam wodą, gotuję około 45 minut na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (rosół musi być wyrazisty).
    Wyjmuję mięso i warzywa, rosół przecedzam przez sito, rozpuszczam w nim żelatynę.
    Mięso obieram.
    Marchewkę kroję w kostkę.
    Jajka gotuję na twardo, kroję w ćwiartki.
    W salaterkach układam składniki: mięso, marchewkę, groszek, jajka. Dodaję posiekaną natkę, następnie zalewam rosołem.
    Wkładam do lodówki, aby galaretki stężały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy