PRZEPIS STOSUJĘ OD LAT .GALARETKA MA BARDZO CIEKAWY SMAK MOŻE DLATEGO ŻE JEJ OSTROŚĆ PODKREŚLA CZOSNEK I OGÓRKI
Składniki:
6 bioderek lub mały kurczak
4 marchewki
mała pora
kawałek selera
pietruszka
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
groszek konserwowy
ogórek w occie ( ok. 6 sztuk )
czosnek
żelatyna
Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do gotującej się wody wkładamy umyte bioderka, solimy i podczas zagotowania zbieramy szumy , żeby galaretka była klarowna
2. Wkładamy obrane warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolny ogniu ok. 2 godziny
3. Mięso wyjmujemy z garnka , studzimy, obieramy ze skóry i kości i kroimy w kostkę.
4. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę ( 4 sztuki ), odcedzony groszek konserwowy i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Wszystko razem delikatnie mieszamy
5. Tak przygotowaną galaretkę wkładamy do pojemników
6. odlewamy 2 litry wywaru , przecedzamy przez sito dodajemy czosnek , sól , pieprz, i magi do smaku. Wszystko zagotowujemy. Zestawiamy z gazu, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia się jej- nie gotujemy ( ja na każdy litr wody daję 6 łyżeczek żelatyny lub robię wg opisu na opakowaniu)
7. Zalewamy mięso wywarem z rozpuszczoną żelatyną i czekamy aż przestygnie. Zimną wkładamy do lodówki celem ścięcia.
Komentarze