GALARETKA DROBIOWA

0 (0 ocen)

PRZEPIS STOSUJĘ OD LAT .GALARETKA MA BARDZO CIEKAWY SMAK MOŻE DLATEGO ŻE JEJ OSTROŚĆ PODKREŚLA CZOSNEK I OGÓRKI

Składniki:

  • 6 bioderek lub mały kurczak
    4 marchewki
    mała pora
    kawałek selera
    pietruszka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    groszek konserwowy
    ogórek w occie ( ok. 6 sztuk )
    czosnek
    żelatyna

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do gotującej się wody wkładamy umyte bioderka, solimy i podczas zagotowania zbieramy szumy , żeby galaretka była klarowna
    2. Wkładamy obrane warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolny ogniu ok. 2 godziny
    3. Mięso wyjmujemy z garnka , studzimy, obieramy ze skóry i kości i kroimy w kostkę.
    4. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę ( 4 sztuki ), odcedzony groszek konserwowy i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Wszystko razem delikatnie mieszamy
    5. Tak przygotowaną galaretkę wkładamy do pojemników
    6. odlewamy 2 litry wywaru , przecedzamy przez sito dodajemy czosnek , sól , pieprz, i magi do smaku. Wszystko zagotowujemy. Zestawiamy z gazu, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia się jej- nie gotujemy ( ja na każdy litr wody daję 6 łyżeczek żelatyny lub robię wg opisu na opakowaniu)
    7. Zalewamy mięso wywarem z rozpuszczoną żelatyną i czekamy aż przestygnie. Zimną wkładamy do lodówki celem ścięcia.

Komentarze

Podobne przepisy