francuski mus z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Doskonały do posmarowania tostów, grzanek, kanapek, a także jako przystawka na przyjęcie

  • Łatwy

Składniki:

  • RYBY:
    - tuńczyk puszka: 2 sztuki
    - bulion drobiowy (może być z kostki): 0.5 szklanki
    - Żelatyna: 3 łyżki

Francuski mus z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie do przygotowania musu schłodzić w lodówce lub zamrażarce.

    Żelatynę rozpuścić w bulionie, nie gotować. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozetrzeć widelcem na jednolitą masę z koncentratem, koniakiem, sokiem z cytryny.

    Do naczynia wlać odrobinę zimnej galarety z bulionu i żelatyny, tak aby wysmarować dno formy, odstawić do zastygnięcia.

    Śmietanę kremówkę ubić, delikatnie połączyć z tuńczykiem, dodać żelatynę, doprawić solą i pieprzem do smaku, jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę ostrej papryki.

    Schłodzić przez noc.

Komentarze

Podobne przepisy