Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie bardzo smaczne, szybkie i proste.Może go wypróbować każda początkująca gospodyni.

  • 20 min

Składniki:

  • bakłażan
    dwa średnie pomidory
    pół kuli mozzarelli
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    plasterek szynki
    garść listków bazylii
    oliwa

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy środek pozostawiając około 1 cm miąższu licząc od skórki. Solidnie solimy( około 1,5 łyżeczki soli na jedną połówkę) i odstawiamy na 20 min., aby "wypocił" goryczkę. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Listki bazylii siekamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów. Polewamy oliwą (około dwóch łyżek), posypujemy połową łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu (można użyć czarnego), mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Bakłażana płuczemy, napełniamy farszem. Kładziemy na folii aluminiowej i owijamy, formując "koszyczki", tak, aby ścianki były owinięte folią, a wierzch z farszem otwarty. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.jeżeli bakłażan jest mały, na 25 do 30min. jeżeli kupiliście większego.

Komentarze

Podobne przepisy