Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażamy na oleju razem z czosnkiem, przyprawiamy do smaku, przykrywamy i chwilę dusimy (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).
2.Na innej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojone w półplasterki pieczarki, które doprawiamy do smaku.
3.Ryż gotujemy na sypko.
4.Teraz wszystkie składniki farszu muszą wystygnąć. Kiedy już będą zimne zabieramy się za papryki.
Myjemy je, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
5.Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Mięso, ryż i szczypiorek mieszamy ze sobą, wbijamy jajka, w razie potrzeby cały farsz doprawiamy.
6.Paprykę układamy na blaszce do pieczenia, na spód każdej układamy po kilka plasterków pieczarek, a na to farsz. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu. Papryka nie powinna się rozpadać, dzięki temu, że zachowa jędrność nasza potrawa będzie smakować naprawdę wyjątkowo.
Smacznego!
Komentarze