FASZEROWANE BAKŁAŻANY

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na smaczną, szybką i przede wszystkim zdrową potrawę, która odpowiednio podana, może królować na stole.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
    100 g pieczarek
    2 bakłażany
    kilka plasterków sera żółtego lub mozzarella
    1 jajko
    2 łyżeczki sosu sojowego
    pieprz
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    przyprawa do kurczaka

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na pół. Nożykiem lub łyżeczką wyjąć środek, tworząc łódeczki.
  • 2. Wyjęte części bakłażana pokroić w drobną kosteczkę.
  • 3. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajko, pokrojonego w kostkę bakłażana oraz posiekane pieczarki.
  • 4. Do masy mięsnej wsypać łyżeczkę suszonego estragonu, pół łyżeczki imbiru, przyprawę do kurczaka, pieprz i 2 łyżeczki sosu sojowego.
  • 5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać (najlepiej ręką).
  • 6. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
  • 7. Na dno każdej łódeczki położyć plasterek sera mozzarella. Następnie nałożyć farsz tworząc kopczyk. Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Gotowe łódeczki ułożyć w blaszce do pieczenia.
  • 8. Piec w piekarniku ok. 40 minut.
  • 9. Podawać z ryżem lub kaszą albo jako samodzielne danie.

Porady

Farsz można modyfikować według własnych upodobań, dodając przyprawy, które nam najbardziej smakują.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy