Przepis na smaczną, szybką i przede wszystkim zdrową potrawę, która odpowiednio podana, może królować na stole.
50 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
100 g pieczarek
2 bakłażany
kilka plasterków sera żółtego lub mozzarella
1 jajko
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz
1 łyżeczka estragonu suszonego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
przyprawa do kurczaka
Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na pół. Nożykiem lub łyżeczką wyjąć środek, tworząc łódeczki.
2.Wyjęte części bakłażana pokroić w drobną kosteczkę.
3.Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajko, pokrojonego w kostkę bakłażana oraz posiekane pieczarki.
4.Do masy mięsnej wsypać łyżeczkę suszonego estragonu, pół łyżeczki imbiru, przyprawę do kurczaka, pieprz i 2 łyżeczki sosu sojowego.
5.Wszystkie składniki dobrze wymieszać (najlepiej ręką).
6.Piekarnik rozgrzać do 180*C.
7.Na dno każdej łódeczki położyć plasterek sera mozzarella. Następnie nałożyć farsz tworząc kopczyk. Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Gotowe łódeczki ułożyć w blaszce do pieczenia.
8.Piec w piekarniku ok. 40 minut.
9.Podawać z ryżem lub kaszą albo jako samodzielne danie.
Porady
Farsz można modyfikować według własnych upodobań, dodając przyprawy, które nam najbardziej smakują.
Komentarze