Empanadas

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierożki są efektem moich argentyńskich inspiracji.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    12 dag masła
    łyżeczka soli

    Farsz:
    25 dag mielonego mięsa wołowego
    20 dag cebuli
    2 łyżeczki rodzynek
    łyżeczka oliwy
    1/2 łyżeczki kminku
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki soli

    Oraz :
    25 dag smalcu

Empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: rodzynki sparzamy i osączamy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Doprawiamy. Wlewamy 1/2 l zimnej wody i dusimy, aż woda odparuje. Dodajemy rodzynki. Mieszamy
  • 2. Mąkę mieszamy z solą i zagniatamy z masłem, dolewając tyle zimnej wody,
    aby ciasto było elastyczne. Rozwałkowujemy na 0,5-cm placek. Wycinamy krążki.
  • 3. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy jak pierogi. Smażymy na
    rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy