DROŻDŻOWY Z JABŁKIEM I POSYPKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis mam od mojej babci,

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kg maki
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    margaryna
    0,5 l mleka
    10 dag drożdży
    2 jajka
    5 jabłek
    cynamon
    POSYPKA
    0,5 szklanki cukru
    pól kostki margaryny
    mąka

Drożdżowy z jabłkiem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w dużym garnku. W mleku rozrobić drożdże i dać do margaryny. Tak samo dodać jajka, cukier i cukier waniliowy wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać mąki tyle żeby ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Gdy wyrośnie nakładać na brytfankę posmarowaną tłuszczem. Na to dajemy jabłka starte na tarce, odsączone i posypane cukrem, i cynamonem. I na koniec posypka.
    POSYPKA: margarynę, cukier ugniatamy, i dodajemy maki żeby nie przyklejało się do rak. Pieczemy godzinę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy