Drożdżowy Sernik Danusi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sernik wymyśliła moja ciocia, zamiast dodania masy makowej dodała masę drożdżową i tak powstał nowy przysmak

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    7 dkg drożdży
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mleka
    2 żółtka i 2 całe jaja
    15 dkg masła ( rozpuścić )
    aromat waniliowy , rumowy
    cukier wanilinowy

    Masa serowa:
    0,5 kg twarogu
    5 żółtek ( ubić pianę)
    1 szklanka cukru
    0.5 kostki masła
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bakalie

Drożdżowy sernik danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać lekko podgrzane mleko, odrobinę mąki i rozrobić i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Utrzeć żółtka z jajami cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego mąkę, wyrabiając wlać lekko podgrzane mleko, dodać drożdże, na końcu rozpuszczone masło.
  • 3. Wyrabiać tak długo , aż ciasto będzie odklejać się od tłuczka.
    Odstawić do wyrośnięcia
  • 4. Masa serowa:
    żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać twaróg, budyń, proszek do pieczenia oraz bakalie na koniec ubitą pianę. Wszystko razem delikatnie wymieszać
  • Pieczenie sernika 5. Blachę- korytko wysmarowac tluszczem. Wyłożyć jedną warstwę ciasta, na to masę serową, Na wierzch położyć resztę ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piec przez 45 minut.
    Polukrować.

Porady

Sernik można pokropić cytryną dla lepszego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy