Drożdżowy sernik danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać lekko podgrzane mleko, odrobinę mąki i rozrobić i odstawić do wyrośnięcia.
2.Utrzeć żółtka z jajami cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego mąkę, wyrabiając wlać lekko podgrzane mleko, dodać drożdże, na końcu rozpuszczone masło.
3.Wyrabiać tak długo , aż ciasto będzie odklejać się od tłuczka.
Odstawić do wyrośnięcia
4.Masa serowa:
żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać twaróg, budyń, proszek do pieczenia oraz bakalie na koniec ubitą pianę. Wszystko razem delikatnie wymieszać
5.Blachę- korytko wysmarowac tluszczem. Wyłożyć jedną warstwę ciasta, na to masę serową, Na wierzch położyć resztę ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piec przez 45 minut.
Polukrować.
Komentarze