Drozdzowa rozetka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rozczyn - do połowy mleka dodaję pokruszone drożdże, dwie łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszam widelcem i odstawiam w ciepłe miejsce, ja nastawiam garnek z goraca woda na lekki ogien, przykrywam go i na tym stawiam rozczyn do wyrosniecia.
Kiedy rozczyn urośnie, w plastikowej misce szykuję mąkę (3 szklanki), resztę cukru, mleka, roztopione masło, rozbełtane żółtka i jajko. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką, na końcu dodaję rozczyn i mocno (cały czas drewnianą łyżką) wyrabiam. Pod koniec wyrabiania dodaję olej i jeśli jest taka potrzeba - dosypuję trochę mąki, tak aby pod koniec wyrabiania ciasto samo odchodziło od miski. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowuję na kwadraty mniej więcej 20x20 cm. Na każdy z kwadratów nakładam jagody, posypuje je cukrem. Zwinęłam dwie rolady i każdą pokroiłam na 4 części. Układałam w tortownicy w odstępach co 2 cm i ponownie odstawiłam na 15 min. do wyrośnięcia.
Włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 1 godz w temp. 170 st.
Komentarze