Drożdżowa babka szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szafran zalać wódką i wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami do białości. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać. Do misy wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko i wyrabiać mikserem ok 15 minut. Po tym czasie wlać masło, szafran, bakalie i dokładnie wyrobić. Przełożyć do foremek do 1/3 wysokości i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Małe babeczki piec ok 20 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady
Z podanej ilości składników upiekłam 1 dużą i 3 małe babeczki do koszyczka.
Komentarze