Babka szafranowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać i wybór padł na babkę szafranową. Babka wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Pięknie żółciutka. Możemy ją upiec na świąteczny wielkanocny stół. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.
    Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.
  • Do pieczenia. 2. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.
  • Upieczona. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
    Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
  • Gotowa babka. 4. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować