Drobiowe Kotleciki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta potrawa jest smaczna i wszystkim przypadnie do gustu;)

  • 30 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka, 20 dag sera żółtego, 6szt pieczarek,bułka tarta(2 łyżki),jajko, sól(1 łyżeczka), pieprz czarny ( 1 łyżeczka), olej.

Drobiowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić (posiekać) w bardzo drobną kosteczkę lub drobne paseczki. Im drobniej tym lepiej. Ser i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Bułkę zalać wodą, tak aby cała była wilgotna. W razie nadmiaru wody, po prostu odlać. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jajko, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
    Na patelni rozgrzać olej. Nalewamy go dość dużo, bo kotleciki lubią smażyć się na głębokim tłuszczu. Jednak naprawdę chłoną go w minimalnym stopniu.

    Formujemy kotlety nabierając na jednego kotlecika czubatą łyżkę masy. Rozpłaszczamy rękami i kładziemy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Obracamy kotleciki 3-4 razy, żeby dobrze się usmażyły.

Porady

Jest to propozycja zwłaszcza dla dzieci "niejadków" :) Tym sposobem można przemycić pożywne, zdrowe jedzenie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy