DOMOWY PLACEK WĘGIERSKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

PYSZNE PLACKI ZIEMNIACZANE Z DODATKIEM MIÉSKA IDEALNE DLA MÉSKIEGO PODNIEBIENIA:))

  • 60 min

Składniki:

  • Gulasz:
    60 dag wieprzowiny
    1 czerwona lub zielona papryka
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu czarnego
    sól
    1 cebula
    1 por
    1 sos pieczeniowy ciemny
    PLACKI:
    6 dużych ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz

Domowy placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso pokrojone w kostke i przyprawione lisciem laurowym i zielem dusic az stanie sie miekkie, nastepnie dodac pokrojona w w drobne kawalki papryke, czosnek, cebule oraz por. W trakcie duszenia podlewac mieso odrobina wody aby sie nie przypalilo. Na koniec w polowie szklanki wody rozpuscic sos i wlac do miesa, wymieszac.

    Na tarce zetrzec ziemniaki, cebule oraz czosnek, dodac jajko oraz przyprawic. Placki mozna klasc na patelnie ok. 15-centymetrowe (mozna wiéksze lub mniejsze).

Komentarze

Podobne przepisy