Kto raz spróbuje tej sałatki,nie zapomni smaku,będzie przygotowywał ją często.
Składniki:
1/2 kg. świeżego bobu lub z puszki
3 ogórki małosolne
3 marchwie
3 ząbki czosnku
1/2 świeżej papryki czerwonej
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 mały słoik majonezu
1 łyżka keczupu pikantnego
ponad to do gotowania bobu 1/2 pęczka zielonego koperku / lepiej z ziarnami/ 3 duże ząbki czosnku.
sól ,pieprz, przyprawa uniwersalna,cukier do smaku.
Czosnkowy bób z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 1 1/2 l. wody,przyprawić solą, przyprawa uniwersalna,wsypać bób,dodać czosnek,koper i gotować na wolnym ogniu do miękkości al.dente,przecedzić,przestudzić.
2..Marchew obrać,umyć i ugotować w wodzie przyprawionej solą, przyprawa uniwersalna,cukrem do smaku,przestudzić.
3.Z bobu zdjąć łupinki Marchew,ogórki,paprykę pokroić w drobną kostkę,czosnek posiekać.
4.Do miski przełożyć wszystkie składniki,dodać posiekaną bazylię,przyprawić pieprzem,polać sosem przygotowanym z majonezu,keczupu i wymieszać.
5.Wyłożyć na półmisek lub do salaterki,ozdobić.
Porady
Bób świeży można zastąpić bobem z puszki.
Jednak ugotowany w/g mego przepisu daje potrawie lepszego smaku i aromatu.
Komentarze