Bób klasyczny

5 (157 ocen)

  • 30 min

Bób na sposób klasyczny. Pierwszą "partię" bobu każdego roku robię w wersji podstawowej, dlaczego? Bo bób sam w sobie jest przepyszny i nie potrzebuje wiele do smaku. Tak przygotowany bób można jeść na ciepło, zimno (super szybki obiad na upalne dni) lub wykorzystać do sałatek, past, pierogów...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg bobu,
    3 - 4 l wody,
    2 - 3 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bób klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy, kiedy zacznie się gotować solimy ją, wrzucamy bóg i gotujemy aż będzie miękki i łatwo oddzielał się od skórki.

Porady

Nie trzeba na samym początku dodawać całej soli, w połowie gotowania spróbujmy jedno ziarenko i ewentualnie wtedy możemy dosolić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

bób

To może cię zainteresować