Czekoladowo migdałowe szyszki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są ozdobą stołu, mocno czekoladowo migdałowe

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PORCJA NA 30 SZYSZEK:
    - czekolada (gorzka): 250 gramów
    - masło (dobrej jakosci): 125 gramów
    - cukier puder: 125 gramów
    - kawa nescafe (instant): 1 łyżka
    - migdały (siekane): 125 gramów

Czekoladowo migdałowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, stale mieszając.
  • 2. Masło i cukier wymieszać z roztopioną czekoladą i kawą
  • 3. Płytkę z marmuru lub tacę bez podwyższonych brzegów posmarować kremem na grubość 1 cm, i wstawić do lodówki do schłodzenia
  • 4. Schłodzoną masę (nie zamrożoną) pokroić w 3cm paski na długość palca. Z każdego paska ulepić kulkę szybkim ruchem by czekolada się za bardzo nie rozpuściła, następnie zrolować stożek i obtoczyć go od razu w migdałach ( lub jak kto woli w kokosie).
    Każdą gotową szyszkę włożyć do lodówki i chłodzić. Zawijać w celofan.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy