Cuszima

0 (0 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Upiec 2 biszkopty jasny i ciemny

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    25 dag masła
    1 cukier waniliowy
    3 - 4 łyżki cukru

    Masa truskawkowa:
    1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
    3 galaretki truskawkowe

    Masa śmietankowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    1 galaretka czerwona
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    paczka okrągłych biszkoptów (użyłam Biszkoptów duo z Biedronki)



Cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru,cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać przestudzony budyń.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt ciemny - masa budyniowa - 1/2 masy truskawkowej - biszkopty - 1/2 masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa (pominęłam).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy