Cukiniowe placuszki z salami

0 (0 ocen)

Świetne połączenie smaków.

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    750 g cukinii
    120 g salami
    3 jajka
    12 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej
    sałata lodowa
    sos francuski
    czerwona cebula
    żółty lazur
    sól, pieprz

Cukiniowe placuszki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy. Cukinię obieramy, wyciągamy gniazdo nasienne i miksujemy. Salami siekamy w blenderze.

  • 2. Cebulę łączymy z cukinią, salami, przeciśniętym czosnkiem, jajkami i mąką. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki.
  • 4. Sałatę układamy na dużym talerzu, lazur kroimy w małe kawałeczki i rozsypujemy na liściach, czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie piórka i także rozrzucamy po całości, polewamy sosem francuskim. Placuszki kroimy na pół i układamy na wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy