Crumble ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g śliwek
    2 jabłka
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    Kruszonka:
    6 łyżek mąki
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Dodatkowo:
    lody waniliowe lub gęsty bałkański jogurt

Crumble ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i śliwki oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Zasypać cukrem i wymieszać. Owoce przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem. Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch owoców. Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy