Ciasto z truskawkami na maślance

0 (0 ocen)

Ciasto, które rogi się mega szybko i jest mega pyszne!

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki tortowej,
    • 3 jajka,
    • 1 szklanka maślanki,
    • 1 szklanka cukru białego,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 0,5 szklanki cukru brązowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
    • truskawki ok 3 szklanki

Ciasto z truskawkami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blacha 25x20

    Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier biały i brązowy. Całość ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki, olej oraz maślankę. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • 2. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki oprószamy mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto
  • 3. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C do suchego patyczka, Gotowe wyjmujemy, studzimy.

Porady

Ciasto można obsypać cukrem pudrem. Zamiast dwóch rodzajów cukrów można, użyć jednego w ilości 1,5 szkl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy