Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy 15 dag cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, dodajemy ocieploną margarynę i siekamy nożem do chwili, gdy margaryna połączy się z ciastem.
2.Dodajemy dwa żółtka, śmietanę, ponownie 2 żółtka- zagniatamy ciasto, które lekko schładzamy w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i przy pomocy wałka wykładamy na dużą natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę.
3.Na cieście układamy jabłka- obrane i pokrojone w ósemki. Następnie wykładamy drugą część ciasta, lekko ją uciskamy i smarujemy dżemem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy 3/4 szkl. cukru i jeszcze chwilę ubijamy. Gotową pianę wykładamy na ciasto, równomiernie ją rozprowadzamy i posypujemy siekanymi orzechami.
Komentarze