Ciasto Wiewiórka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo łatwy przepis :)

  • 60 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru /użyłam trzcinowego/
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju roślinnego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    3 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
    cukier puder, do posypania

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem. Wciąż miksując dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, powoli wlewamy olej.
    Na koniec dodajemy jabłka i orzechy, krótko mieszamy całość drewnianą łyżką.

    Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą) wykładamy surowe ciasto. Będzie bardzo gęste, nic się nie martwcie, tak ma być :)
    Pieczemy przez ok 40 min, do 'suchego patyczka'.

    Podajemy posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy