Ciasto jagodowo- truskawkowe

0 (0 ocen)

Sezon truskawkowy już się kończy, więc polecam ciasto z truskawkami i jagodami

Składniki:

  • jajka -7 szt
    cukier -1 szkl
    mąka -2 i 1/2 szkl
    cukier waniliowy -1 opak
    margaryna palma -200 g
    mąka ziemniaczana -1 łyżka
    sól
    proszek do pieczenia -1 opak
    tłuszcz
    cukier puder do posypania ciasta
    truskawki 250 g
    jagody 250 g

Ciasto jagodowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym.
  • 3. Pianę z cukrem ubić na sztywno, dodać masę żółtkową i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na wolnych obrotach miksera dobrze wymieszać.
  • 4. Brytfannę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto.
  • 5. Truskawki i jagody umyć, oszypułkować, osączyć, obsypać mąką.
  • Ciasto jagodowo- truskawkowe 6. Na cieście ułożyć jagody i truskawki.
  • 7. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut w 170 stop.
  • 8. Upieczone ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy