Ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Następnie tężejąca galaretkę wymieszać ze startymi surowymi jabłkami. Żeby jabłka nie ściemniały dodajemy zaraz po starciu galaretkę. Krem: Śmietanę ubić, dodać cukier, dodać śmietan-fix a na końcu serek homogenizowany. Posypka: Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórka. Smażymy aż się zrumienią ciągle mieszając. Wystudzić. Układamy warstwami jak na zdjęciu.
Komentarze