Ciasto bakaliowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonale smakuje z filiżanką herbaty.

Składniki:

  • ● 15 dag mąki pszennej
    ● 15 dag suszonych moreli
    ● 10 dag prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
    ● 17,5 dag masła
    ● 15 dag cukru
    ● 3 jajka
    ● 150 ml śmietany 18-proc.
    ● 3 łyżki mleka
    ● 2,5 łyżki kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szczypta soli

Ciasto bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele kroimy w kostkę,
    orzeszki siekamy. Masło ucieramy
    z cukrem i solą. Nie
    przerywając ucierania, wbijamy
    po jajku. Mieszamy z mlekiem
    i śmietaną.
  • 2. Do masy wsypujemy mąkę,
    kakao i proszek do pieczenia.
    Dokładnie mieszamy. Dodajemy
    morele i orzechy.
  • 3. Ciasto wlewamy do średniej
    tortownicy i pieczemy ok.
    40 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy