Ciasteczka z powidłami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smakołyki do kawy

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki maki ,
    2 jajka,
    1/2 kostki margaryny
    5 dkg drożdży,
    2 łyżki śmietany 18%
    1/4 szklanki mleka,
    2 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    powidła śliwkowe

Ciasteczka z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy na stolnicy z margaryną, tłuszczem, solą i cukrem.
  • 2. Śmietanę mieszamy z mlekiem i drożdżami, delikatnie podgrzewamy, aby drożdże nam się rozpuściły. Roztwór wylewamy na ciasto i wszystko dokładnie wyrabiamy, dzielimy na 2 części każdą cześć rozwałkowujemy i smarujemy powidłami, zwijamy w roladę i tniemy na 3 cm kawałki.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim nasze ciasteczka delikatnie każde przygniatając ręką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Porady

Ciasteczka z wierchu smarujemy rozmąconym jajkiem, ciastka maja wtedy rumiany kolor

Komentarze

Podobne przepisy