CIASTECZKA POMARAŃCZOWE

0 (0 ocen)

  • 45 min

PRZEPIS DOSTAŁAM OD TEŚCIOWEJ KTÓRA PIECZE JE TYLKO NA ŚWIĘTA

  • 45 min

Składniki:

  • 200g mąki
    150g margaryny (PALMA)
    80g cukier puder
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    skórka od całego pomarańcza
    szczypta soli
    1/2 tabliczka czekolady
    mały pojemniczek marmolady (koniecznie kwaśniej)

Ciasteczka pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PRZYGOTOWANIA DO CIASTECZEK 1. Wszystko razem wrzucamy do dużej miski i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy w ty przypadku (pomarańczowej) Gdy ugnieciemy ciasto chowamy je do lodówki na 30 minut, po wyjęciu ciasta z lodówki robimy kulki z ciasta z dołkiem na marmoladę. Zrobione kulki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 190 stopni przez ok10-15 minut sprawdzając od czasu do czasu spód ciastek gdy będzie zarumieniona można już wyciągnąć. Wystudzone ciastka namaczamy spód w czekoladzie lub polewamy je z wierzchu

Porady

Ja osobiści nie piecze ciastek razem z marmoladą ponieważ może wyciekać syrop z marmolady i nie będzie posmaku pomarańczy, gdy ciastka wyciągam z piekarnika wtedy dodaje marmoladę ona zastyga sama pod wpływem ciepła. Do ciastek używam margaryny PALMY bo mam ją sprawdzoną do tych ciastek ale można dodać innej, a odnośnie marmolady koniecznie kwaskowata musi być ponieważ ciastka same w sobie są już słodkie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy