Ciasteczka orzechowe z goją

0 (0 ocen)

Nowe zastosowanie jagód goji, można pochrupać z przyjemnością :)

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania
    400 g zmielonych orzechów lub gotowej mąki orzechowej
    30 g proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru + łyżka cukru z wanilią
    300 g miękkiego masła lub margaryny
    2 żółtka + 2 całe jajka
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    3 łyżki jagód goji
    twarda marmolada do nadziewania
    roztrzepane jajko do posmarowania ciastek

Ciasteczka orzechowe z goją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hn7e06 1. Wymieszać suche składniki, wkroić małe kawałki masła lub margaryny, wbić jajka, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką.
    Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich połączyć z jagodami goji, obie części schłodzić przez pół godziny.

    Po tym czasie ciasto bez jagód rozwałkować, wykrawać dowolne formy, nadziać twardą marmoladą i wstawić do piekarnika.

    Drugą część ciasta rozwałkować i wykrawać dowolnie.
  • image-0yrqh8e 2. Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w 170 stopniach ok. 12 - 17 minut (zależy od grubości ciastek).

Komentarze

Podobne przepisy