Nowe zastosowanie jagód goji, można pochrupać z przyjemnością :)
Składniki:
700 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania
400 g zmielonych orzechów lub gotowej mąki orzechowej
30 g proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru + łyżka cukru z wanilią
300 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka + 2 całe jajka
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki jagód goji
twarda marmolada do nadziewania
roztrzepane jajko do posmarowania ciastek
Ciasteczka orzechowe z goją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać suche składniki, wkroić małe kawałki masła lub margaryny, wbić jajka, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich połączyć z jagodami goji, obie części schłodzić przez pół godziny.
Po tym czasie ciasto bez jagód rozwałkować, wykrawać dowolne formy, nadziać twardą marmoladą i wstawić do piekarnika.
Drugą część ciasta rozwałkować i wykrawać dowolnie.
2.Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w 170 stopniach ok. 12 - 17 minut (zależy od grubości ciastek).
Komentarze