Ciasteczka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciasteczka z kruchego ciasta z orzechami. Udekorowane nie wyglądają zwyczajnie.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 100 g mąki krupczatki
    -50 g mąki
    - 3 dag cukru pudru
    -10 dag masła
    - 3 dag mielonych orzechów
    - 2 żółtka
    - szczypta soli

    Wierzch
    - ½ opakowania perełek do dekoracji ciast
    - 1 szkl. cukru pudru
    -2 łyżki śmietany
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 3-4 łyżki soku malinowego


Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować na placek grubości ok. 7 mm. Jeśli chcemy przewlec później przez ciastka wstążkę, robimy w nich dziurki (najlepiej końcówką mieszadła od miksera). Foremkami wykrawać ciastka. Piec na złoto ok. 10- 15 minut w 180 st. Cukier puder wymieszać z resztą składników lukru. Ciastka wystudzić, udekorować lukrem i perełkami.

Komentarze

Podobne przepisy