CIASTECZKA – KOLOROWE I SZYBKIE

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uczę się w gimnazjum, ale po jego skończeniu marze aby iść do szkoły gastronomicznej.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    120 g masła
    100 g cukru
    160 g mąki
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    szczypta soli
    50 g posypki kolorowej



Ciasteczka – kolorowe i szybkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy zmieszane razem – mąkę, sól, sodę oraz proszek budyniowy. Na koniec dodajemy posypkę i łączymy wszystko. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

    Układamy je na blaszce w odstępach ok. 2 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut ( do czasu uzyskania złotego koloru) Ciastka zostawiamy do ostygnięcia na blaszce lub papierze do pieczenia.

Porady

Posypkę można dodać do ciasta lub ozdobić nią ciastka po upieczeniu.

Komentarze

Podobne przepisy