Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ponieważ mięso indyka, chrzan i żurawina bardzo do siebie pasują, połączyłam je w gulaszu. Gulasz wyszedł pyszny, słodko – ostry i bardzo lekki, dzięki mięsu z indyka. Polecam gorąco jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich lub gości.

  • 30 min

Składniki:


  • pierś z indyka 500g,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    3 łyżki śmietany 18 %,
    2 łyżeczki mąki,
    5 łyżeczek chrzanu,
    żurawina 75g,
    400 ml bulionu,
    tymianek,
    olej do smażenia

Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka 1. Pierś z indyka kroimy w kostkę. Oprószamy ją solą, pieprzem i słodką papryką
  • Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka 2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy indyka na rumiano z każdej strony. Indyka wyjmujemy na talerz.
  • Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka 3. Następnie na patelnię wlewamy bulion, dodajemy chrzan. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy mięso i całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka 4. Następnie dodajemy żurawinę i dusimy jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Życzę smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy