omlet:
2 jajka
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
mały pomidor
pół łyżeczki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki
30 gram sera feta
garść kiełków pora lub innych ulubionych
Chrupiący omlet z kieiłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto umieścić w szklance, dodać szczyptę soli i wyrobić widelcem głądką masę. Jajka ubić z mlekiem, mąką, szczyptą soli i pieprzu na puszystą masę. Fetę i pomidora pokroić w drobną kostkę.
2.Na średniej wielkości patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, nastepnie wlać ciasto i równomiernie rozprowadzić (jak naleśnika).
3.Gdy brzegi zaczną odstawać zmniejszyć ogień, wylać masę jajeczną, posypać pomidorem, serem feta, szypiorkiem oraz natką. Przykryć pokrywką i trzymać na gazie do momentu, aż omlet się zetnie.
4.Wyłączyć grzanie, na jedną stronę wysypać kiełki, złożyć omleta na pół i przełożyć na talerz.
Porady
Dodatki można zmienić wedle upodobań, a pomidora obrac ze skórki.
Komentarze