CHRUPIĄCY OMLET Z KIEIŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki mleka

    omlet:
    2 jajka
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mąki
    mały pomidor
    pół łyżeczki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki
    30 gram sera feta
    garść kiełków pora lub innych ulubionych

    oliwa do smażenia

    Przyprawy: sól, pieprz

Chrupiący omlet z kieiłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w szklance, dodać szczyptę soli i wyrobić widelcem głądką masę. Jajka ubić z mlekiem, mąką, szczyptą soli i pieprzu na puszystą masę. Fetę i pomidora pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Na średniej wielkości patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, nastepnie wlać ciasto i równomiernie rozprowadzić (jak naleśnika).
  • 3. Gdy brzegi zaczną odstawać zmniejszyć ogień, wylać masę jajeczną, posypać pomidorem, serem feta, szypiorkiem oraz natką. Przykryć pokrywką i trzymać na gazie do momentu, aż omlet się zetnie.
  • 4. Wyłączyć grzanie, na jedną stronę wysypać kiełki, złożyć omleta na pół i przełożyć na talerz.

Porady

Dodatki można zmienić wedle upodobań, a pomidora obrac ze skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy