Chlebowo - cukiniowe sznycelki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne i takie inne!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 sznycelków:
    450g czerstwego chleba
    Ok. 400ml mleka
    300g cukinii
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 jajka
    Szczypiorek lub świeży koperek
    Bułka tarta do panierowania
    Sól, pieprz, rozmaryn i tymianek suszony

Chlebowo - cukiniowe sznycelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone kromki chleba zalać mlekiem, odstawić aby namokły. Po chwili przemieszać, rozgnieść dokładnie dłońmi i w razie konieczności odcisnąć nadmiar płynu. Cukinię pozbawić pestek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką. Posolić, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek lub koperek posiekać. Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić dłońmi zwartą i jednolitą masę. Gdyby była za rzadka dodać bułkę tartą. Formować zgrabne sznycelki i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z dowolną surówką lub jako zimną przekąskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy