Chleb pszenno - razowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co tu dużo pisać kocham domowe pieczywo!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1/2 kg mąki pszennej razowej
    10 dag drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka miodu
    1/2 szkl. siemienia lnianego
    1/2 szkl. słonecznika łuskanego
    1 szkl. otrąb pszennych
    4 szkl. wody
    tłuszcz do wysmarownia formy + płatki owsiane do obsypania

    opcjonalnie sezam, śliwki kalifornijskie

Chleb pszenno - razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z miodem i pół szklanki letniej wody. Odstawiamy żeby ruszyły.
  • 2. Do miski dajemy mąkę, sól, otręby, siemię, słonecznik, podrośnięte drożdże i 3,5 szkl. letniej wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do dwóch keksówek (40x11cm) wysmarowanych tłuszczem i obsypanych płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 stopni.

Porady

Ja do jednej foremki dodałam kilka pokrojonych śliwek kalifornijskich a drugi chlebek posypałam sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy