Chałka drożdżowa Edyty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chałka drożdżowa,którą upiekłam bardzo ładnie się prezentuje za względu na to,że zaplata się warkoczyk z ciasta a wierzch można dodatkowo ozdobić...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 gram mąki
    25 gram drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    70 gram cukru
    75 gram masła- roztopić, wystudzić
    1 jajo
    2 szczypty soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    do posmarowania: 1 jajo, posypka

Chałka drożdżowa edyty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn.
  • 2. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ręką aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.Zostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części.Z każdej części zrobić w rękach "rurki" i zapleść warkoczyk.
  • "Warkoczyk" chałki na blaszce 4. Warkoczyk przełożyć na blaszkę posmarowaną olejem.
  • 5. Poczekać aż podrośnie w blaszce,posmarować rozkłóconym jajem i dowolnie posypać (ja posypałam biało-czarnymi kuleczkami czekoladowymi)i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Piec około 40 minut.

Porady

Z ciasta można zrobić dwie mniejsze chałki,wtedy trzeba ciasto podzielić na dwie części i każdą tę część na trzy części i zrobić dwa warkoczyki.Trzeba wtedy piec w osobnych blaszkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy