Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 1 min

Doskonałe na sobotnie śniadanie

  • 1 min

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    250g mąki chlebowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4g drożdży instant
    ok. półtorej szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    2 średnie żabki czosnku
    pół słoika suszonych pomidorów
    mleko do smarowania

Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąki, sól, cukier, drożdże, wlewamy wodę i oliwę z pomidorów - wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane pomidory i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok 14 równych części i formujemy bułeczki. Odstawiamy na ok 20 min do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy bułki mlekiem. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!

Porady

Ilość czosnku możemy dobierać według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy