Bułeczki maślane.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubione bułeczki mojej rodziny, a szczególnie mojej wnuczki Wiktorii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki
    4 jajka
    2 łyżki cukru
    0,5 l mleka
    10 dkg drożdży
    10 dkg masła
    2 łyżeczki soli
    mak, sezam
    1 jajko

Bułeczki maślane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiktoria smaruje bułeczki jajkiem. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Mleko podgrzać. Drożdże, 2 łyżki mąki, łyżka cukru,2 łyżki ciepłego mleka wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Masło stopić, jajka ubić z łyżką cukru. Rozczyn, mleko i jajka dodać do mąki, wymieszać. Wlać masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
    Palce maczać w oleju, odrywać małe kawałki ciasta, lepić bułeczki. Kłaść na blachę wysmarowaną masłem. Gdy bułeczki wyrosną, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, sezamem lub zostawić bez posypki.
    Piec 20 min w 200st. C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy