Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki są pyszne do zjedzenia z dżemem na śniadanko.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 szklanka mleka
    70 g masła
    2 żółtka
    60 dag mąki
    szczypta soli
    2 białka
    sezam

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, cukru waniliowego oraz żółtek i połowy szklanki mleka robimy zaczyn, który mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ruszy dodajemy do niego pozostałą część mleka, przesianą mąkę, roztopione masło, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 25 minut. SMACZNEGO !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy