Brukselka w zapiekance

0 (0 ocen)

Pyszny, szybki obiad ....

Składniki:

  • -brukselka 40 dkg
    -ziemniaki małe 30 dkg
    -ser żółty 8 dkg
    -jajka 2 sztuki
    -śmietana 100 mililitrów
    -sól
    -pieprz
    -cukier 1/2 łyżeczki
    KLOPSIKI
    -mięso mielone z łopatki 30 dkg
    -cebula 1 sztuka
    -bułka mielona 2 łyżki
    -jajko 1 sztuka
    -tymianek 1 łyżeczka
    -sól
    -pieprz
    -gałka mielona 3 szczypty
    -olej do smażenia

Brukselka w zapiekance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Brukselkę oczyścić, umyć, zalać wodą z dodatkiem soli i cukru .
    Ugotować na półtwardo ( około 6 minut).
  • 2. Wszystkie składniki na klopsiki umieścić w misce, dolać 2 łyżki wody, wyrobić gładką masę. Uformować małe kotleciki.
  • 3. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kotleciki na rumiano. Wyjąć z garnka, osączyć z tłuszczu.
  • 4. Do tłuszczu który pozostałym w rondlu z opiekania kulek, dodać łyżkę oliwy, wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki. Opiekać około 10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 5. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Przełożyć kotleciki, brukselkę, ziemniaki doprawić solą, pieprzem i wymieszać
  • 6. Wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić . Zapiekankę posypać serem , zalać mieszanką.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy