Borówkowe batoniki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zbożowe batoniki z owocami to zdrowa i jakże smaczna przekąska

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g masła, szklanka cukru, cukier waniliowy, 3 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, 1/2 szklanki mleka, 250 g płatków owsianych, 100 g płatków kukurydzianych, 50 g pestek słonecznika, 300 g borówek amerykańskich, masło

Borówkowe batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajka i zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia, sól, wlać mleko i znów miksować. Dodać płatki owsiane, połowę płatków kukurydzianych ( pokruszonych w dłoni ), pestki słonecznika i borówki, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem, przelać masę, posypać pozostałymi płatkami kukurydzianymi i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić w wyłączonym piekarniku i pokroić na batoniki.

Komentarze

Podobne przepisy