Błyskawiczne babeczki z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Oto moja pierwsza propozycja w tym roku z tymi aromatycznymi owocami. Babeczki są super, wilgotne, puszyste i mięciutkie. Wyjątkowo lekkie i niezbyt słodkie.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki,
    12 sztuk:

    250 g maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    2 jaja
    250 g maślanki
    (lub jogurt)
    100 g cukru
    75 ml oleju
    garść czerwonych porzeczek

    + 12 gałązek do dekoracji

    opcjonalnie:
    cukier puder do posypania

Błyskawiczne babeczki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnk nagrzać na 180°C, włożyć papilotki w formę do muffinek. W jednej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej utrzeć jaja z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem.
    Szybko wymieszać, następnie wrzucić porzeczki i przemieszać bardzo delikatnie. Napełnić papilotki (nie więcej niż 2/3 wysokości).
    Piec 25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi porzeczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy