Oto moja pierwsza propozycja w tym roku z tymi aromatycznymi owocami. Babeczki są super, wilgotne, puszyste i mięciutkie. Wyjątkowo lekkie i niezbyt słodkie.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki,
12 sztuk:
250 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jaja
250 g maślanki
(lub jogurt)
100 g cukru
75 ml oleju
garść czerwonych porzeczek
Błyskawiczne babeczki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnk nagrzać na 180°C, włożyć papilotki w formę do muffinek. W jednej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej utrzeć jaja z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem.
Szybko wymieszać, następnie wrzucić porzeczki i przemieszać bardzo delikatnie. Napełnić papilotki (nie więcej niż 2/3 wysokości).
Piec 25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi porzeczkami.
Komentarze