Babeczki jogurtowe z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Same babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu, bo długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsze ze szklanką herbaty!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • BABECZKI:
    • 165g masła,
    • 160g cukru,
    • 8g cukru waniliowego,
    • 3 jajka,
    • 270g mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 150g gęstego jogurtu naturalnego,
    • DODATKOWO:
    • 300g czerwonej porzeczki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Babeczki jogurtowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy porzeczki, mieszamy.
    Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
    Babeczki możemy przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować