Blondies z wiśniami

0 (0 ocen)

Blondies to jasna odmiana pysznego ciasta brownies:). Podstawą ciasta jest biała, a nie ciemna czekolada, stąd tez nieco odmienna nazwa. Ciasto można wykonać bez dodatków, jednak zatopione owoce zawsze pysznie smakują w wszelkiego rodzaju wypiekach.

Składniki:

  • Kwadratowa tortownica
    Składniki:
    • 120 gram masła,
    • 200 gram białej czekolady,
    • 80 gram cukru trzcinowego,
    • 3 jajka,
    • 100 gram mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ok 1 szklanka wiśni,
    • cukier puder do posypania przed podaniem

Blondies z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drylowanie 1. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
  • dodanie cukru do czekolady 2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Połamaną wraz z masłem umieszczamy w garnku i rozpuszczamy. Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy cukier trzcinowy. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • miksowanie 3. Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka i ucieramy całość. Na koniec do ciasta dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • wykładanie wiśni 4. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy przygotowane owoce.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy