Blondies to jasna odmiana pysznego ciasta brownies:). Podstawą ciasta jest biała, a nie ciemna czekolada, stąd tez nieco odmienna nazwa. Ciasto można wykonać bez dodatków, jednak zatopione owoce zawsze pysznie smakują w wszelkiego rodzaju wypiekach.
Blondies z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
2.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Połamaną wraz z masłem umieszczamy w garnku i rozpuszczamy. Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy cukier trzcinowy. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
3.Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka i ucieramy całość. Na koniec do ciasta dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
4.Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy przygotowane owoce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
Komentarze