Biszkopt w wykonaniu mojej przyjaciółki, według klasycznego przepisu przekazanego jej przez mamę - szybki, prosty i smaczny
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
2-3 laski rabarbaru – w zależności od wielkości
masło i bułka tarta do tortownicy
cukier puder do posypania
Biszkopt z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić w 2 cm kawałki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodać cukier puder.
Nie przerywając miksowania, na mniejszych obrotach dodać kolejno żółtka i partiami przesianą mąkę.
Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozsypać równomiernie kawałki rabarbaru, i tortownicę wstawić od razu do nagrzanego piekarnika.
Piec około 35-40 minut, a konkretnie do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od boku tortownicy – wtedy ponoć biszkopt jest już upieczony.
Komentarze