Biszkopt z jabłkową galaretką.

0 (0 ocen)

Ciasto które piecze moja babcia :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szkl. mąki pszennej
    0,25 szkl. mąki ziemniaczanej
    0,75 szkl. cukru
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Galaretka i śmietana:
    1,5 kg jabłka kwaśne
    2 galaretki agrestowe
    2 śmietany śnieżki
    1 łyżeczka żelatyna
    porzeczki
    woda
    0,5 szkl. cukru

Biszkopt z jabłkową galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, po trochu dodawać cukier cały czas ubijając. Potem dodać żółtka, które należy wcześniej wymieszać z octem i proszkiem. Ubić wszystko i na końcu dodać mąki. Piec ok.20 min.
  • 2. Jabłka obrać, wyciąć pestki i usmażyć/rozgotować, dolać ćwierć szklanki wody. Gdy się rozgotują dodać cukier i galaretki. Rozmieszać, ostudzić i dać na biszkopt. Śnieżki ubić z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody. Na jabłkową galaretkę wyłożyć śmietanę i udekorować porzeczkami. Włożyć do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy