Białkowa babka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gdy zostaną nam białka warto zrobić białkową babkę

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 100 gramów
    - białka: 6 sztuk
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 150 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

Białkowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy