Bezy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny sposób na pozbycie się pozostałych po pieczeniu białek

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 7 białek( najlepiej takich trzymanych 24 h w lodówce)
    300 g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka (jeśli z lodówki to wyciągnąć godzinę wcześniej) ubić z solą na sztywną pianę. Następnie dodać sok z cytryny i stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując. Miksować na sztywną, lśniącą masę dotąd, aż cukier się rozpuści. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni z termoobiegiem. Blachy te duże z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżeczką lub szprycą wyciskać beziki. Najlepiej podobnej wielkości. Piec ok 1 h. Trzeba sprawdzać czy odpowiada wam struktura bezy. Jeśli w środku ma być ciągnąca trzeba piec krócej. Po upieczeniu można od razu wyciągnąć lub pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy