Babka z szafranem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Babka smaczna, puszysta i bardzo aromatyczna...

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - masło: 230 gramów
    - mąka pszenna: 2.75 szklanki
    - drobny cukier do wypieków: 0.75 szklanki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - mleko: 1 szklanka
    - szafran: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.75 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki

Babka z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, utrzeć na gładką masę. Wbijać po jednym jajku, dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiac, zmieszać ze solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta. Szafran zalać ciepłym mlekim, dodać do ciasta. Dokładnie utrzeć. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Piec ok. 50min w temp. 175st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy